2020. godina obeležena je pandemijom, ali i naglim promenama u poslovanju. Hteli mi to ili ne, morali smo da im se prilagodimo “dok pucnemo prstima”. Većina kompanija preselila je svoje radnike iz kancelarija u toplinu njihovog doma i morala da im obezbedi pristup svim segmentima radnog okruženja u svakom trenutku. Tada na scenu stupa cloud tehnologija.

 

Više se ne postavlja pitanje da li nam je potrebna, jer je situacija sama dala odgovor. Ona je postala osnovni alat za prevazilaženje krize i opstanak na tržištu. Smatramo da ovo nije samo trenutno stanje već i trajna promena čija će kriva vremenom samo rasti s obzirom na to da remote poslovanje preuzima primat.

 

Koji su planirani trendovi i koja cloud rešenja postaju “must današnjice” saznajte u ovom blogu.

 

Desktop as a service (Daas) – virutelna radna površina

 

U nekom od prethodnih tekstova pričali smo o Desktop as a service (Daas). Njegova osnovna funkcija je da kompletne radne operacije prenese u virtuelno okruženje kako bi radna površina (dekstop) svim zaposlenima bila dostupna na bilo kom uređaju i kako bi celokupan sistem lakše funkcionisao.

Bazira se na centralizovanom sistemu koji se redovno ažurira, skladišti podatke i brine o njihovoj sigurnosti. Zaposlenima je dovoljna internet konekcija kako bi mu pristupili na bilo kom uređaju. Više o DaaS-u pričitajte ovde.

 

Multicloud i Jointcloud usluge

 

Proteklih godina nije bilo mnogo reči o javnim cloud servisima, platformama koje podrazumevaju udružene usluge njihovih provajdera. Ipak, pokazalo se da se pomoću ove strategije pozicija na tržištu i kaptal mnogo brže postižu. Kako ove usluge funkcionišu? Multicloud okruženje čine različite javne i privatne platfore koje omogućavaju lakši prenos informacija i aplikacija sa jednog cloud-a na drugi. Time se postiže veća sigurnost podataka i fleksibilnije funkcionisanje na tržištu.

Predviđa se da će ovaj trend biti dominantan na tržištu u skorijoj budućnosti, a trenutno u ovoj sferi dominiraju Google Cloud, Microsoft i Amazon Web Services.

Disaster recovery as a Service (DraaS)

Ukoliko se vaše poslovanje zasniva na online prisutnosti sigurni smo da se naježite od samog pomena reči zastoj ili “bag”. Da ne pričamo o preduzetnicima koji su na brzinu morali da prebace svoje poslovanje na online servis i obezbede sistem koji mora da funkcioniše kako bi opstali.

Baš iz tog razloga DraaS postaje trend među velikim kompanijama, ali i malim i srednjim preduzećima, jer obezbeđuje oporavak sistema u vrlo kratkom roku i cenovno je značajno pristupačniji od tradicionalnih rešenja.

Izazov kontrole i upravljanja troškova

Prelazak na cloud poslovanje unapredio je operativne procese kompanija, ali i povećao troškove usled neoptimalnog korišćenja infrastrukture uzrokovane neiskustvom. Samim tim se povećava potreba za uslugom koja će omogućiti adekvatne načine optimizacije ovih troškova i kreirati svrsishodne strategije. Došlo je do ekspanzije novonastalih kompanija koje će se pozabaviti ovim problemom tako što će raditi na stavranju i unapređivanju alata za kontrolu finansija.

Zaštita podataka i njihova bezbednost

U 2020. godini došlo je do pojačane migracije kompanijskih resursa i podataka u cloud, a njihova bezbednost postaje prioritet. Samostalni alati za zaštitu podataka konačno će vršiti svoju funkciju u punom sjaju i postati integralni deo funkcionalnih poslovnih procesa. Očekuju se velike investicije u IT timove koji će razvijati nove alate i obezbediti sigurno i pristupačno skladište podataka.

Nemojte se plašiti ovih promena već ih posmatrajte sa pozivne strane. One vam samo mogu pomoći i na duže staze unaprediti poslovanje. Kontaktirajte ajti.rs tim i pomoću našeg stručnog tima implementirajte cloud rešenja u svoje poslovanje.