Moderno poslovno okruženje teži da sve svoje operacije prenese u virtuelno okruženje kako bi radna površina (dekstop) svim zaposlenima bila dostupna na bilo kom uređaju i kako bi celokupan sistem lakše funkcionisao. Rešenje ovog problema leži u virtuelizaciji desktopai usluzi Desktop as a Service (DaaS).

Virtuelizacija radne površine (VDI) je ključni element digitalnih radnih prostora i zavisi od virtuelizacije aplikacija. Ova tehnologija omogućava korisnicima pristup radnoj površini sa povezanog uređaja na daljinu ili lokalno. Jedan od vidova VDI je upravo i Desktop as a Service.

Koja je razlika između VDI i DaaS?

Osnovna razlika leži u upravljanju sistemom. DaaS je oblik infrastrukture virtuelne radne površine (VDI), hostovan u oblaku, dok uz VDI organizacija postavlja virtuelne radne površine iz sopstvenih lokalnih prostorija za obradu podataka. U slučaju VDI firmini IT timovi su odgovorni za primenu virtuelnih radnih površina, kao i za kupovinu, upravljanje i nadogradnju infrastrukture. DaaS je u osnovi ista stvar, ali je infrastruktura zasnovana na cloud-u i pretplatnici ne moraju upravljati sopstvenim hardverom.

Šta je DaaS?

DaaS je VDI koji u oblaku (cloud-u) hostuju kompanije poput Citrik, Amazon, VMvare, Microsoft ili Google-a. Pruža virtuelne aplikacije i usluge računara putem javne ili privatne usluge u oblaku. On funkcioniše kao pretplatna usluga i po svojoj prirodi je multitenantska (eng. multi-tenant: više stanara/kompanija).

Njemu se pristupa putem internet veze i preko Web pregledača zasnovanog na html-u ili sigurne aplikacije preuzete na uređaj kao što su laptop ili tablet. Vrlo je značajno što celokupnim hardverom DaaS-a upravlja dobavljač, tako da nećete morati da brinete o potencijalnim kvarovima hardvera, prostoru ili održavanju sistema.

Kako funkcioniše DaaS?

Dakle, infrastrukturu pozadinske virtuelne radne površine (VDI), uključujući virtuelne mašine koje pokreću operativne sisteme za radne površine, hostuje nezavisni dobavljač oblaka. DaaS dobavljač zatim strimuje virtuelne radne površine na uređaje krajnjeg korisnika.

DaaS dobavljači upravljaju implementacijom VDI-a, kao i održavanjem, sigurnošću, nadogradnjama, sigurnosnim kopijama podataka i skladištenjem, a kupac upravlja aplikacijama i slikama na radnoj površini. DaaS je odličan izbor za organizacije koje nemaju svoj IT sektor ili ne žele da ulažu i upravljaju svojim lokalnim VDI rešenjem.

Zašto odabrati DaaS?

Navikli smo da u svakom trenutku imamo internet konekciju i pristup privatnim i poslovnim podacima sa svakog uređaja. Ukoliko vaša kompanija traga za pristupačnim i jednostavnim rešenjem za bezbedno isporučivanje aplikacija i dekstopa svojim zaposlenima, kontaktirajte Ajti tim i obezbedite sebi DaaS uslugu.

Na ovaj način štedite dragoceno vreme IT timu, poboljšavate korisničko iskustvo, ne brinete o ažuriranju sistema i dobijate održivo centralizovano rešenje koje će sa sigurnošću unaprediti vaše poslovanje i učiniti ga mnogo efikasnijim i bezbednijim.

Kako biste uvideli ogroman značaj DaaS principa, istaći ćemo njegove najveće benefite:

1.Fleksibilnost

Svi vaši zaposleni i dobavljači ove usluge mogu bezbedno pristupiti svojim aplikacijama, udaljenim radnim površinama i podacima sa bilo kog mesta i uređaja čime se održava konstantna produktivnost

2. Isplativost

Regulisanje broja aplikacija i povećanje radne površine vršite po potrebi i na taj način smanjujete bespotrebne IT troškove.

3. Brzo prilagođavanje promenama

U slučaju mogućih nepredviđenih okolnosti kao što je na primer trenutna pandemija omogućava vam lakšu organizaciju i brže prilagođavanje poslovanja novonastalooj situaciji.

4. Bezbednost

Svi podaci i aplikacije na desktopu čuvaju se na cloudu i osigurani su od gubitka  podataka ili krađe uređaja.

Ako želite da vaša kompanija svoju operativnost drži na najvišem nivou i omogući fleksibilan način rada, onda je DaaS idealan izbor. Uvek težite ka tome da kreirate praktično radno okruženje koje u svakom trenutku obezbeđuje funkcionisanje kompletnih aktivnosti i ne ugrožava produktivnost zaposlenih.