Ubrzane tehnološke promene modernog društva postavljaju ozbiljne zadatke svakoj vrsti poslovanja. Kako bismo vam pomogli da opstanete u ovom takmičenju objasnićemo vam šta je to digitalna transformacija, kako treba da joj pristupite i koje su njene prednosti.

 

Šta prethodi digitalnoj transformciji?

Prvi korak ka digitalnoj transformaciji je digitalizacija. Ona predstavlja proces u kojem se informacije već prevedene u digitalni oblik povezuju kako bi se ubrzale neke operacije koje su se ranije obavljale “ručno”. Zapravo, sve što se radilo fizički, štampalo na papirima i skladištilo, sada se je umreženo, nalazi se na cloud-u i obavlja se na digitalin način. Cilj ovih promena je da se većina radnji obavlja po automatizmu, da se uštedi vreme, ali i minimalizuje potreba za ljudskim radom.

 Prvo ćemo se osvnuti na to šta NIJE digitalna transformacija.

Iako u svojoj osnovi ima reč digitalno ona ne podrazumeva i druge procese iz te sfere kao što su Google Adwords, društvene mreže, upotreba digitalnih alata i tehnologija i rad IT sektora u firmi. Do zabune i izjednačavanja ovih procesa se dolazi često, jer mnogi misle da su digital i internet ista stvar. Naprotiv, “digitalno” predstavlja način zapisivanja podataka, a internet je prostor i jedan od načina na koji se ove informacije prenose.

Definicija Globalnog centra za digitalnu biznis transformaciju, digitalna transformacija (poslovanja) glasi: „Digitalna transformacija je organizaciona promena kroz upotrebu digitalne tehnologije i biznis modela za poboljšanje učinka.“ A to postižemo znanjima i veštinama koje omogućavaju uspešno upravljanje poslovanjem u savremenom digitalnom okruženju. Daleko više od pisanja statusa, podešavanja objava i plaćanja AdWords i Facebook reklama.

 

Zapravo, ona zahteva kompletnu i dugotrajnu reorganizaciju poslovnih procesa, kao i njihovu implementaciju u sve strategije poslovanja. Podrazumeva korišćenje svih digitalnanih alata i tehnologija kojima se menja poslovanje, način rada, saradnja sa partnerima i ono najvažnije – korisničko iskustvo.

Činjenica je da ovo nije jednokratan posao već konstantan proces čiji je put vrlo trnovit, ali daje dugoročne rezultate i postavlja temelje koji će osigurati svetlu budućnost svakoj kompaniji. Omogućiće vam konkurentnije usluge i proizvode, efikasnije poslovanje, lakšu saradnju sa partnerima i značajno bolje korisničko iskustvo.

 

Da li je potreban vašoj kompaniji?

Apsolutno da. Ne postoji izuzetak niti pravilo koje definiše vrstu poslovanja koje iziksuje digitalnu transformaciju. Potrebna je svim korporacijama, malim i srednjim preduzećima, malim biznisima, samozaposlenim pojedincima.

Takođe je vrlo bitno da se ovaj proces odmah primeni na sve grane vaše firme, jer na primer ne može banka da koristi e banking, ali da neke usluge i dalje morate odraditi fizički i “imati papir”.

Zašto?

Zato što je opstanak na tržištu žila kucavica svakog poslovanja. Daćemo vam primer brenda “Nokia” koji je pre samo deceniju držao monopol u mobilnoj industriji, a sada bezuspešno kaska za svima baš iz razloga što nije implentirao ove procese na vreme i na pravilan način.

 

Da li se ovaj process razlikuje u zavisnoti o branše?

Naravno, prvenstveno zbog korišćenja različitih tehnologija, kao i vrste posla i njegovih potreba. Cilj digitalne transformacije je da se utiče na same procese rada, način mišljenja ljudi i njihovog delovanja.

Kako se obavlja digitalna transformacija?

 

U njenoj službi su sve nove digitalne tehnologije (Business Intelligence (BI), Customer Relationship Management (CRM), Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI)) koje se uglavnom obavljaju preko cloud servisa. Kako biste bili sigurni da ste odabrali adekvatne tehnologije i procese za njihovo obavljanje konsultujte ajti.rs tim i započnite svoj put digitalne transformacije na jedini pravi način.