U digitalno doba kada se naše fotografije i video zapisi pretežno prave na telefonu uvek strahujemo kako da se izborimo sa manjkom memorije i sačuvamo svoje dragocene uspomene. Ranije smo ih prebacivali i skladištili na računare i eksterne hard diskove, ali i tu nam nisu bili sigurni, jer i ovi uređaji ponekad “kiksnu”. Pre nekoliko godina, pojavili su se online prostori za skladištenje podataka koji daju opciju sinhronizacije uređaja i vaše online galerije. Jedan od njih bio je i Google photos, 2015. godine.

Ova opcija brzo je osvojila srce mnogobrojnih korisnika zbog besplatnog neograničenog čuvanja fotografija visoke rezolucije i njihove lakše preglednosti, kao i grupisanja na osnovu događaja, datuma i identifikovanja pojedinaca i lokacija.

 

Ako ste i vi korisnik ove platforme, onda znate o čemu pričamo, jer je ranije ove godine u sanduče maila-a svima stiglo ovakvo obaveštenje: 

“Sve slike koje korisnici upload-uju posle 1. juna 2021. biće deo u ograničenja od 15 GB koje već uključuje datoteke iz drugih usluga kao što su Gmail i Google disk.

Nakon dostizanja tog ograničenja, korisnici Google Photos moraće da plaćaju dodatni prostor preko kompanijske usluge Google One Cloud, koja počinje sa 1,99$ mesečno za 100 GB skladišnog prostora.”

Ovo obaveštenje pokrenulo je lavinu komentara ljutih korisnika razočaranih činjenicom da ih je Google na neki način izdao i prekršio prvobitno obećanje da će ova opcija trajati večno.  Podsetimo se da je ova platforma nastala 2015. i da do danas broji preko milijardu korisnika.

Kako bi svojim korisnicima “olakašao” ovu tranziciju, Google kaže da sve otpremljeno na Google Photos do juna 2021. se neće računati u okvire ograničenja od 15GB, a procenjuje se da će na taj način 80% korisnika imati dovoljno prostora za čuvanje slika i video zapisa vrednih oko tri godine čak i posle juna sledeće godine. Mnogi ovu “olakšicu” smatraju samo još jednim od načina da Google pokaže svoju superiornost na tržištu i moć da uslovljava svoje korisnike. 

Još neke od novina su i uvođenje veštačke inteligencije koja će vam pomoći da selektujete svoje slike i oslobodite se viška, tako što će grupisati screenshot-ove, mutne slike i duplirane fotografije. Takođe, od sada ćete memoriju računati na osnovu godina, a ne GB zahvaljujući kalkulatoru koji će računati koliko često kreirate i sinhronizujete slike.

Naravno, korisnici Google Pixel Smartphones uređaja će biti pošteđeni. Očekivano, zar ne? 🙂

Podsetimo se i njegovih konkurenata kada je u pitanju skladištenje prostora. Tu spadaju Apple-ov iCloud koji nudi 5 GB besplatnog prostora za skladištenje i 0,99 $ mesečno za 50 GB prostora za skladištenje, Microsoft OneDrive koji korisnicima daje 100 GB prostora za skladištenje za 1,99 $mesečno i Flickr koji nudi do 1.000 fotografija i video zapisa za besplatno i naplaćuje 6,99 $ mesečno za neograničeno skladištenje. Google ističe kako on ne utiče na naš odabir kompanije za ovu uslugu, ali ćete se usglasiti sa nama da je ovaj potez pokazao da on vrlo ističe svoju moć na tržištu.

 

Danas se više od 4 triliona slika čuva na Google Photos-u, a 28 milijardi se dodaje svaki dan. Zar ne mislite da svi ovi ljudi i njihove uspomene zaslužuju neko objašnjenje?

Google kaže ovako: “Budući da se toliko vas oslanja na Google fotografije za čuvanje uspomena, važno je da to nije samo sjajan proizvod, već i da dugoročno zadovoljava vaše potrebe. Da bismo sačuvali još više svojih uspomena i izgradili Google fotografije za budućnost, menjamo našu neograničenu politiku visokog kvaliteta za skladištenje.”

Rekli bismo da Google ovde pravda svoje promene boljim korisničkim iskustvom, jer customer experience je uvek na prvom mestu? 😉

Poučeni ovim i još mnogim promenama u digitalnom svetu polako učimo da jednostavno ne možemo da se dugoročno oslonimo ni na jednu od ovih usluga, jer je trka na tržištu ogromna, a kriva razvoja tehnologije ubrzano raste. Ipak teško je ne razočarati se u platforme u koje su upletene naše emocije i sačuvani neprocenjivi trenuci.