Email je postao sastavni deo naših poslovnih i privatnih života. Iako je ovaj vid komunikacije nastao davne 1965. on i dalje drži primat u online sferi. Sigurni smo da ste se tokom svoje dugogodišnje email karijere bar jednom susreli sa pojmovima IMAP i POP. Setite se momenta instaliranja nekog od email programa (klijenata) kao što su Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Eudora, The Bat, Mac Mail gde ste morali da se odlučite za jednu od ova dva način podešavanja.

 

U daljem tekstu ćemo se pozabaviti objašnjenjem ovih pojmova, njihovim funkcijama, prednostima i manama i zajedno zaključiti koju vrstu protokola bi trebalo odabrati. 

 

 – pristup serveru koji omogućava da vidite, primate i šaljete i email poruke.

Hajde da im se prvo posvetimo pojedinačno.

POP

Ovaj protokol nastao je još 1984., a danas je aktuelan oblik POP3. Kako funkcioniše? On vrši download email pošte sa servera na lokalni uređaj / računar nakon čega je briše sa servera. Dakle, sve promene poput brisanja, kopiranja ili slanja poruka nećete moći da vidite ili pristupite prepiskama ako to ne učinite sa lokalnog uređaja.

Navešćemo njegove prednosti i mane kako bismo što realnije sagledali situaciju.

Prednosti:

 • Email poruke se čuvaju online tako da ne postoji rizik za njihov gubitak usled nekih neželjenih situacija kao što su hakerski napadi na server
 • NIje vam potreban internt da biste im pristupili, sem u slučaju primanja ili slanja email-ova
 • Štedite prostor na serveru
 • Možete grupisati nekoliko email naloga na jednom mestu (u jedan inbox)
 • Na serveru se može aktivirati opcija čuvanja rezervne kopije

Mane:

 • Ako dođe do kvara računara i ošteti se hard disk možete izgubiti sve podatke
 • Sinhronizacija između uređaja ne postoji, jer se podaci skladište samo na jednom, a svako od nas je navikao da mailu pristupa bar još sa telefona
 • Webmail softveri nisu kompatibilni sa njima

IMAP

IMAP je nastao 1986. i predstavlja napredniju vrstu protokola. Ono što ga razlikuje od POP-a je čuvanje poruka serveru, a njihovih kopija u vašem email programu. Ovo je zapravo i sigurnija varijanta, jer je veća mogućnost da se vaš kompjuter pokvari nego da se nešto desi na serveru.

Sinhronizacija omogućava da se svako brisanje, kopiranje, slanje ili primanje poruka na vašem email programu automatski ažurira i na serveru što znači da mailu možete pristupiti sa više uređaja. Ako dođe do problema, budite sigurni da vaš internet provajder ili administator mail-a imaju kopije. Ajti.rs u ovom slučaju stupa na dužnost. 🙂 

Prednosti:

 • Nije mu potreban prostor sa vašeg uređaja
 • Uvek imate back up poruka (u zavisnosti od hosting providera)
 • Email-u možete pristupiti sa bilo koje lokacije i sa više uređaja, kao i nekoliko različitih email programa 
 • U slučaju kvara uređaja poruke se čuvaju na serveru

Mane:

 • Za pristup mailu vam je uvek potreban internet
 • Ako ste korisnik sharing hostinga postoji mogućnost da ste limitirani prostorom
 • Ako dođe do problematičnih radnji na serveru, poruke mogu nestati

Zaključak? Izbor protokola zavisi od vaših potreba, želja, načina rada, ali hajde da pokušamo da rezimiramo sve navedeno i olakšamo vam konačnu odluku. 

Ako vam je bezbednost na internetu važna i pristupate mailu samo sa jednog uređaja isključivo onda je POP protokol dobar izbor, ali ne zaboravite da vam je za korišćenje email usluga svakako potreban internet. Takođe, ukoliko imate limitiran prostor na serveru POP će vam biti vrlo značajan.

Većina današnjih poslova zahteva brzu komunikaciju koja se odigrava u realnom vremenu, jer je pristup internetu omogućen skoro svuda i svako od nas koristi više uređaja – privatni i poslovni kompjuter, telefon, tablet… Brojni su i slučajevi da pristup istom mailu mora biti omogućen većem broju korisnika. U ovom slučaju IMAP je odličan izbor za vas. Za ovakvu vrstu poslovanja najbolje je da obezbedite hosting namenjen specijalno email komunikaciji kako biste imali dovoljna prostora i osigurali backup svih poruka. U tome ćemo vam rado pomoći, potrebno je samo da nas kontaktirate

Činjenica je da smo svi zavisni od email-a i zato dobro razmislite o tome koja opcija će vam doneti najviše benefita, jer sigurno ne želite da sigurnost vaših poruka dovodite u pitanje ili potencijalno ugrozite nemogućnost korišćenja osnovnog vida poslovne komunikacije.