Kako bomba odjeknula je vest o politici privatnosti WhatsAppa koja je mnoge navela da ga stave na off. Šta se zapravo desilo?

Kako je WhatsApp bio najviše pogođen novim merama, njegovi čelnici su istakli da je njegova politika privatnosti pogrešno predstavljena i da sam Apple ima propust što iMessage nije podlegao istoj proveri.

Naravno, Apple-ov odgovor nije izostao. Oni su uporedili ove dve politke privatnosti i do detalja predočili kako su metapodaci WhatsApp-a direktno povezani sa indentitetom korisnika i uređaja.

 

Hajde da pojasnimo šta WhatsApp zapravo radi. Kako oni tvrde, poenta ove politike nije da deli naše opšte podatke sa Facebook-om već da na osnovu angažovanja sa njegovom platformom omogući kupovinu i ostale usluge, a biznisima komunikaciju sa potrošačima i mogućnost prodaje. Podsetićemo se da je korišćenje WhatsApp-a besplatno i da je očigledno da za to ipak moraju platiti neku cenu. Takođe je potrebno istaći da WhatsApp za Evropsko tržište zbog GDPR-a ne deli podatke svojih korisnika sa Facebook-om radi poboljšanja svojih proizvoda i usluga.

 

Uplašeni korisnici odmah su potražili alternativu za ovu vrstu aplikacije, a jedna od njih je Signal. Koje su razlike i sličnosti?

Obe aplikacije nude end-to-end encryption koja obezbeđuje da samo pošiljalac i primalac čitaju sadržaj poruke. Dakle WhatsApp ne ugrožava vašu sigurnost, ali ipak prikuplja previše. Glavna slabost WhatsApp-a je njegova opcija sigurnosnog kopiranja u oblaku, koja čuva istoriju chat-a, bez end-to-end enkripcije u Google-ovom ili Apple-ovom oblaku. Signal iz sigurnosnih razloga ne nudi nijednu takvu opciju.

 

Druga alternativna opcija je Telegram čijom instalacijom zapravo pravite direktan korak ka ugrožavanju bezbednosti, jer on ne nudi end-to-end encryption. Ona je moguća samo u okviru grupa gde pojedinci u okviru “tajnog četa” mogu razmeniti poruke izeđu uređaja kako bi zaobišli njegovu bazu cloud-a. Zato je zapravo jedini razlog zbog kojeg bi korisnik prešao sa WhatsApp-a na Telegram želja da pobegne sa Facebook-a.

 

Signal je kritikovan zbog upotrebe telefonskih brojeva kao svog primarnog ID-a, kao i notifikacije korisnicima kada se aplikaciji pridruži neki od njihovih kontakata. Oni kažu da se tako ne ugrožava sigurnost, jer je povezivanje novih korsinika sa vašim kontaktima potpuno anonimno.

Još jedan nedostatak Whatsapp-a, ali prednost telegrama i signala je dostupnost originalne verzije aplikacije na skoro svim vrstama uređaja.

Ono što je ključno je da moramo biti svesni činjenice da prisustvo većeg broja različitih opcija u aplikaciji rezultira rizikom za našu privatnost i sigurnost. Pitanje je da li smo spremni da se zbog ovoga odreknemo svih benefita ovih usluga na koje smo toliko navikli? :)

 

Ako niste sigurni ni u jednu od ove 3 navedene aplikacije možete instalirati Threem koji ne koristi vaš broj telefona, ali na platformi nećete naći nijedan kontakt.

 

Dakle, da li treba da prestanemo sa upotrebom WhatsApp-a? I da i ne. Zašto?

Jasno je da se Facebook-ov fokus prikupljanja i obrade podataka kosi sa sigurnosnim principima i da su njegov dugoročni cilj komercijalne usluge, kupovina i plaćanje. Priča se i o mogućoj integraciji WhatsAppa sa Facebook Messenger-om i Instagramom, ali o tom, po tom.

Ono što nas i dalje drži je činjenica da se njegova bezbednost nije promenila i da je i dalje najveća dostupna šifrovana platforma end-to-end.

Prelazak na Telegram ili Signal je u redu, ali šta je sa Android porukama, generičkim SMS-ovima, iMessage-om ili bilo kojim drugim nešifrovanim aplikacijama koje nude mogućnost razmene poruka? Baš iz tog razloga nemojte naglo rasuđivati, budite u toku i pratite sve promene.