Ključna reč 21. veka je definitivno – podatak. Kako kažu definicije on je “sirova” činjenica čija je uloga u današnjem poslovanju ključna. Prikupljaju se i skladište na mnogo načina i postaju prioritet mnogim kompanijama.

 

Zašto su toliko vredni? Zato što se njihovom analizom dolazi do ključnog segmenta za kreiranje bilo koje vrste biznis strategije, a to je informacija. Najveći izazov menadžmenta mnogih firmi je upravo ovaj proces i kako na najbolji način iz sirovih podataka izvući ključne informacije o korisnicima/kupcima?  Česta prepreka na ovom putu su uglavnom nedostatak stručnog kadra, nedovoljno razvijene procedure i ono najvažnije – nepostojanje odgovarajućeg i funkcionalni alata.

Ovde na scenu stupaju BI (Business Intelligence) alati koji svojim korisnicima omogućavaju analizu podataka kasnije vizualizovanu u određene forme koje se lako prezentuju, razumeju i implementiraju. Omogućavaju im da uštede vreme, a da pomoću svega nekoliko jednostavnih koraka dođu do vrednih informacija koje će unaprediti postojeće poslovanje ili prepoznati potencijalne prilike za implementaciju novih ideja, proizvoda ili usluga.

 

Tokom godina su se pojavljivali i koristili različiti alati ove vrste kao što su Tableau, Microstrategy, IBM, Oracle, Qlik. 2015. se pojavljuje Power Bi, Microsoft-ov produkt koji je napredovao brzinom svetlosti i pozicionirao se na tron.

 

Kako je uspeo?

Da li vam Excell zvuči poznato? 🙂 Omiljeni alat analitičara još od pre više od 30 godina koji se ništa manje ne koristi ni danas. On je zapravo napravljen da bude promoter Power BI-a tako što ih vezuju slične funkcije i osobine. Zapravo, Microsoft je tokom godina u Excell ubacivao delove Power BI-a i tako “obučavao” korisnike i navikavao ih na ovaj način rada. Tako je svima bilo prirodno da se iz Excela prebace u Power BI.

 

Još jedna njegova prednost bila je i cena, jer je u trenutku pojavljivanja bio čak 10 x jeftiniji od Tableau, a integracija sa AZURE klaudom i 365 Office paketima je firmama pružala dodatnu fleksibilnost.

 

Kako može pomoći vašem poslovanju i koja mu je funkcija?

Power BI je jedan od Business Intelligence alata koji veštom i pravilnom analizom podataka može da vam pokaže realno stanje poslovanja, napredovanje različitih procesa i da prepozna prilike za planiranje budućih biznis strategija.

Smešten je u cloud-u odakle prikuplja podatke, upravlja, analizira ih i kombinuje. Ono što je vrlo bitno je da je njegov interfejs vrlo jednostavan i da svoju analizu transformiše u vizuelne forme – grafikone, panele koji su čovekovom oku i razumu vrlo prijemčivi. Takođe, sve njegove funkcije i formatiranje tema i šablona je moguće prilagoditi potebama vašeg poslovanja.

Nudi vam  baš ono što je danas must u modernom poslovanju – jasne informacije, jednostavne forme i uštedu vremena.

Ukoliko se “gušite” u moru podataka, a ne znate kako da ih organizujtete i primenite u poslovnoj strategiji, kontaktrajte ajti.rs i počnite da koristite Power BI. ?